Atkins-dieet

12 February, 2009 door  
Geplaatst onder Dieëten

Een dieet dat vet geen probleem vindt

Het dieet van dr. Atkins (1931-2003) is een vreemde eend in de bijt omdat het één van de weinige diëten is dat zonder blikken of blozen vet toestaat. Deze filosofie heeft dan ook heel wat kritiek gekregen en is nog steeds een schop tegen het zere been van gezondheidsinstanties.

Basisprincipes van het Atkins-dieet

Een strenge beperking van koolhydraten (brood, graanproducten, aardappelen, rijst en pasta). Een beperkte inname van groenten, fruit en melk. Een onbeperkte inname van vetten en eiwitten (vlees, kaas, eieren, room, boter en mayonaise).

Vier-fasen-Atkins-dieet

Het Atkins-dieet bestaat uit vier fasen, waarvan de eerste de strengste is. Tijdens deze fase eet u slechts zo’n 20 gram koolhydraten (brood, granen, pasta) per dag. Later zijn koolhydraten steeds vaker toegestaan waardoor er een balans ontstaat tussen het innemen van koolhydraten en gewichthandhaving.

Koolhydraat-arm en vetverbranding

Atkins-aanhangers vallen in de eerste paar maanden veel af omdat ze weinig koolhydraten tot zich nemen. Koolhydraten zijn namelijk een bron van calorieën (zetmeel en suikers). Omdat het lichaam wel energie nodig heeft zal het zijn eigen vetten gaan verbranden waardoor je afvalt.

Een conclusie zou te snel getrokken zijn door ons lichaam dan maar vele koolhydraten te ontzeggen. Want koolhydraten helpen ook om vetten te verteren. Ketose oftewel reststofjes komen in ons bloed terecht en worden afgevoerd via urine en onze adem wanneer er te weinig koolhydraten zijn om het vet-verteer-klusje te klaren.

Comments are closed.